Medtech start-up Ergotrics haalt in eerste financieringsronde 1 miljoen € op

patient-die-gedraaid-word-met-IBO

Turnhout/Antwerpen – Ergotrics, het Medtech bedrijf gespecialiseerd in het positioneren en verplaatsen van patiënten met perslucht, heeft succesvol een financieringsronde afgesloten van 1 miljoen €. Dit ter ondersteuning van de verkoop in de Benelux en expansie naar andere markten, en ook de ontwikkeling van nieuwe innovaties.

Ergotrics, opgericht door de neurochirurg Dr. Paul Depauw, kende een groeiversnelling sinds de benoeming van Inge Bruynooghe, ex-Philips topvrouw. Het bedrijf telt ondertussen 6 medewerkers en lanceerde in Juni 2019 opblaasbare kussens om patiënten te kantelen en te positioneren met perslucht. Deze methode is sneller, makkelijker, meer ergonomisch, hygiënischer én veiliger dan de bestaande procedures.

Dankzij de succesvolle certificering en lancering van deze wereldprimeur in de operatiekamer heeft het bedrijf vandaag een financieringsronde afgesloten om zo zijn Europese ambities en de ontwikkeling van nieuwe innovaties te kunnen realiseren. “We zijn vereerd met deze externe erkenning voor de firma,” zegt Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics. “We kijken uit naar het verderzetten van onze missie om de werkomstandigheden en -efficiëntie van gezondheidswerkers te verbeteren met innovaties op basis van perslucht die betere en meer hygiënische zorg voor patiënten brengen.”

Een revolutie voor operaties in buikligging

De Ergotrics innovatie is gepatenteerd en ontwikkeld op basis van grondige kennis van anatomie, fysiologie en fysica. De kussens worden op de patiënt aangebracht in rugligging en opgeblazen na het omdraaien. Dr Paul Depauw, oprichter en uitvinder, legt uit: “Dit is een revolutie voor operaties in buikligging. Het laat operatieteams toe om patiënten veilig en makkelijk te kantelen. Voor de belasting en ergonomie van het personeel in de operatiekamer maakt dit een wereld van verschil. Door de optimale positionering denken we bovendien dat er minder veneuze stuwing zal zijn, minder bloedverlies en een duidelijker beeld van het operatiegebied. Dit onderzoeken we momenteel tot in detail.”

Expansie en ontwikkeling

Neurochirurgen, orthopedisten en plastische chirurgen opereren in Europa meer dan 500,000 patiënten in buikligging per jaar. Momenteel zijn de eerste producten voor patiënten tot 120kg op de markt in Nederland en België. Terzelfdertijd wordt een netwerk van distributeurs in Duitsland en Scandinavië uitgebouwd, en lopen ook gesprekken in Australië en Frankrijk. De portfolio van producten zal ook uitbreiden voor patiënten van meer dan 120kg, voor de groeiende markt van obesitas en het is ook een noodzakelijke voorwaarde om de USA te veroveren.

“Verschillende dokters en patiënten hebben ons al gecontacteerd voor andere toepassingen. Met de technologie van Ergotrics en dankzij deze externe financiering kunnen we verder innoveren voor ziekenhuizen en ook het werk in de thuiszorg ergonomisch verbeteren.” verklaart Inge Bruynooghe.