Nieuwe steun voor coronapatiënten op intensive care

Medtech scale-up Ergotrics uit Turnhout was reeds succesvol actief in de operatiekamers in binnen- en buitenland met een innovatieve manier om patiënten, die een rugoperatie dienen te ondergaan, te draaien en te positioneren. Gebaseerd op dezelfde know-how van ergonomie en hygiëne in combinatie met perslucht als krachtbron, heeft Ergotrics ook een oplossing uitgewerkt voor het buik-positioneren van beademde patiënten op de dienst intensieve zorgen. Gezien de recente corona-uitbraak komt deze ontwikkeling net op tijd voor veel patiënten en verpleegkundigen.

“We zagen de ongelooflijke inspanningen van gezondheidswerkers in de strijd tegen het Covid-19 (corona) virus,” legt CEO Inge Bruynooghe uit. “De pandemie heeft ons gedwongen prioriteit te geven aan de certificering van de Inflatable Prone Ventilation Support (IPV). Snelle prototyping op basis van het huidige kussens voor operaties in buikligging is gebruikt om het innovatieproces te verkorten.”

Het idee was niet nieuw. Reeds in 2015 voerde Ergotrics onderzoek uit in samenwerking met de Universiteit Gent over deze technologie voor gebruik in intensive care afdelingen. Wetenschappelijke studies benadrukken het belang van een goede positionering met beademing in buikligging. De ervaring van de Italiaanse ziekenhuizen bevestigde deze techniek voor corona patiënten. De Ergotrics kussens heffen de patiënten in een optimale positie voor de beademing, waarbij de buik vrij kan hangen en andere delen van de longen gebruikt kunnen worden voor het ademen. Dat kan zorgen voor een verbetering van de zuurstofopname in het bloed van de patiënt.

Verschillende intensivisten getuigden op televisie over het arbeidsintensieve en zware werk van het tillen en heffen van de vele corona patiënten die afwisselend op buik en rug moeten beademend worden. Het unieke van de Ergotrics oplossing is het gebruik van perslucht in plaats van manuele kracht. In combinatie met een opblaasbare mat is het mogelijk om dit werk ergonomisch uit te voeren met 3 in plaats van 5 of 6 verpleegkundigen.

Ziekenhuizen in België maken nu al gebruik van de Ergotrics kussens voor de beademing in buikligging van Coronapatiënten. Zowel productie als logistiek draait op volle toeren om zoveel mogelijke intensive care afdelingen bij te staan in hun zorg voor deze kritische patiënten.